Schandaal in het Europees Parlement: waarom werden vriendschapsgroepen afgeschaft?

Door Benoît Collombat, onderzoekseenheid van Radio France, Pauline Hofmann, Le Soir

Het corruptieschandaal dat het Europees Parlement op zijn kop zette, heeft de dubbelzinnige rol van vriendschapsgroepen duidelijk gemaakt. Met de Belgische krant Le soir onderzocht de onderzoekseenheid van Radio France de acties van een van hen.

Een van de eerste concrete effecten van Qatar-Marokkogate was de afschaffing van vriendschapsgroepen binnen het Europees Parlement . MEP (socialist doorgegeven aan La République en Marche) van 2009 tot 2019, Gilles Pargneaux was voorzitter van de vriendschapsgroep EU-Marokko tijdens zijn twee termijnen. Zijn naam dook weer op in de pers , aan de zijlijn van dit corruptieschandaal.  » Hij schaamde zich niet om zich voor te doen als persoonlijk adviseur van Zijne Majesteit de Koning « , bevestigt de voormalige Portugese afgevaardigde Ana Gomès die met hem omging binnen de socialistische fractie.  » Hij was bijna ambassadeur – zonder titel – van Marokko, en daar was hij erg trots op « , bevestigt een gekozen Franse socialist.

 » Ik heb mezelf nooit voorgesteld als de adviseur van Zijne Majesteit « , antwoordt Gilles Pargneaux, die zich voor het eerst sinds het uitbreken van de affaire publiekelijk uitspreekt.  » Ik heb Zijne Majesteit Koning Mohamed VI nog nooit gezien. Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet. Ik heb de belangen van Marokko niet verdedigd. Ik was de voorzitter van de vriendschapsgroep Europese Unie – Marokko… die geen vijandige groep was .”
Advertentie

Banden met een Marokkaanse lobbyist

Wanneer we hem ontmoeten in een weelderig hotel in Lille, steekt de man de persoonlijke band die hem met Marokko verenigt niet onder stoelen of banken: getrouwd met een Frans-Marokkaan, ontving hij in februari 2013 het equivalent van het Marokkaanse Legioen van Eer “ op de hoge instructie van Zijne Majesteit Mohammed VI ”.  » Marokko moet meer aanwezig zijn  » in het Europees Parlement, legde hij destijds uit . Uit gelekte Marokkaanse diplomatieke documenten blijkt dat de Marokkaanse autoriteiten zijn optreden en zijn standpunten waardeerden. “ Ik ben heel blij , antwoordt Gilles Pargneaux.Dit betekent dat we in de ogen van de Marokkanen het werk van een facilitator deden, wat hen efficiënt leek. Deze rol werd ook benadrukt door vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU) .”
In 2017 nam Gilles Pargneaux ook deel aan een debat in het Europees Parlement, in aanwezigheid van Kaoutar Fall, de algemeen directeur van een Marokkaans lobbybureau dat zeven maanden later werd uitgezet door de Belgische autoriteiten die haar beschouwen als “ actief betrokken bij inlichtingenactiviteiten voor het voordeel van Marokko ”. “ Ik werd in goed vertrouwen opgenomen ”, legt Gilles Pargneaux uit, “ Ze had me gevraagd haar te sponsoren. Ik heb contact opgenomen met de ambassadeur van het Koninkrijk Marokko bij de Europese instellingen. Hij vertelde me dat er geen probleem met haar was en dat hij zelf aan haar conferentie zou deelnemen .

Een stichting en een lobbybedrijf op hetzelfde adres

In 2018 richtte Gilles Pargneaux de Euromeda Foundation op, met de Marokkaan Mohamed Cheikh Biadillah (verkozen in het Huis van Raadsleden in Marokko en voorzitter van de parlementaire vriendschapsgroep Marokko-Europese Unie) en de Fransman Alain Berger van het lobbybedrijf Hill & Knowlton. “ We werden in augustus 2018 bij koninklijk besluit erkend als zijnde van openbaar nut en organiseerden dat jaar gewoon twee bijeenkomsten in het kader van de Marokkaanse denktank Beleidscentrum voor het Nieuwe Zuiden ”, legt Gilles Pargneaux uit. “ Ik heb een administratieve fout gemaakt door het hoofdkantoor van Euromeda op hetzelfde adres te zetten als Hill & Knowlton » , legt Alain Berger uit.  » Ik veranderde het na drie maanden. We zeiden tegen onszelf dat er behoefte was aan een stichting om de relatie tussen Afrika en Europa te verbeteren met een bepaalde Marokkaanse spil. Het doel van deze stichting was niet om de Europese politiek te beïnvloeden, maar om hulpprojecten in Afrika te vinden met trainingsprogramma’s, twinning, uitwisseling van materialen en het opleiden van vrouwelijke imams. ”

Voor de in Brussel gevestigde ngo Western Sahara Resource Watch (WSRW) daarentegen is Euromeda vergelijkbaar met een lobbystructuur ten gunste van Marokko .  » Het concept werd gesteund door een aantal Marokkaanse persoonlijkheden « , antwoordt Alain Berger.  » Maar het werd nooit aangemoedigd door de Marokkaanse regering . »  » Het had niets te maken met de wens Marokko’s lobbyisten te zijn « , bevestigt ook Gilles Pargneaux, die aangeeft dat  » de Stichting sinds 2019 in de wacht is gezet  » wegens gebrek aan financiële partnerschappen.
Eind 2018 werd de Stichting opgeschrikt door het gedwongen aftreden van het Franse Europarlementslid Patricia Lalonde , auteur van een rapport over het handelsakkoord tussen de EU en Marokko. Ze kreeg kritiek vanwege haar werk dat als bevooroordeeld ten gunste van Rabat werd beschouwd, nadat ze in september 2018 met twee andere EP-leden naar Marokko en de Westelijke Sahara was gereisd. “ Het programma van deze missie was nogal dubieus” , getuigt het ter plaatse aanwezige Finse EP-lid Heidi Hautala.Marokko wilde duidelijk laten zien dat de lokale bevolking veel baat heeft bij handelsovereenkomsten met de Europese Unie. We werden getrakteerd op een totaal eenzijdige voorstelling van zaken. Er was absoluut geen sprake van in ons programma om de onafhankelijke mensenrechtenorganisaties te ontmoeten die het Sahrawi-volk vertegenwoordigen. Toen ik er een paar wilde ontmoeten, blokkeerde de Marokkaanse politie dat .”

Maar bovenal zal de pers onthullen dat Patricia Lalonde als lid van het Europees Parlement deel uitmaakte van de raad van bestuur van Euromeda.  » Ik wist toen niet dat ze met een delegatie van afgevaardigden naar de Sahara was vertrokken « , legt Gilles Pargneaux uit, waarbij hij aangeeft dat de ethische commissie van het Europees Parlement heeft geconcludeerd dat er geen schending van de gedragscode was. “ Haar rapport was goed, maar onder druk van leden van de Sahrawi-intergroep nam ze ontslag. Als voorzitter van de stichting was ik het slachtoffer van een kliek ”, klaagt het Renaissance-Europarlementariër.

Uitstapjes naar luxe hotels

Afgezien van het geval van Patricia Lalonde, is het voormalige Portugese socialistische EP-lid Ana Gomès van mening dat bepaalde reizen in die tijd ook problematisch waren.  » Het leek duidelijk dat ze niet betaald werden door het Parlement « , zei Ana Gomès.  » Dit waren reizen die bij Marokko pasten en waarbij je naar fantastische hotels ging. Meerdere keren vroeg Gilles Pargneaux me waarom ik niet kwam .

“ Ik heb mevrouw Gomès nooit voorgesteld om deel uit te maken van een vriendschapsgroepsreis. En ik heb de regels van het Europees Parlement altijd gerespecteerd ”, antwoordt Gilles Pargneaux die zegt het oud-Europarlementariër aan te willen klagen. “ De reizen werden betaald uit onze vergoedingen en openbaar gemaakt. Dit waren professionele en politieke reizen. Geen persoonlijke reizen .” Hij voegt eraan toe: “ Natuurlijk werden we welkom geheten door de Marokkaanse autoriteiten voor huisvesting. Maar we zaten niet in vijfsterrenhotels . »
Deze kwestie van de financiering van de reizen van de leden van het Europees Parlement blijft onopgelost in het Parlement, aangezien reizen die door derden worden gefinancierd altijd zijn toegestaan… Op voorwaarde dat ze worden aangegeven. Parlementsvoorzitter Roberta Metsola, zelf vastgepind voor een niet-aangegeven reis naar Israël , stelt nog niet voor om het systeem fundamenteel te veranderen, nadat ze ‘ een aanval op de Europese democratie ‘ aan de kaak stelde toen het schandaal aan het licht kwam van corruptie rond haar vice-president, Eva Kaili. Wat betreft alle geschenken die de Marokkaanse autoriteiten hebben ontvangen, verzekert Gilles Pargneaux dat hij in totaal vier of vijf beleefdheidsgeschenken heeft ontvangen, minder dan 150 euro.”, wat de wettelijke limiet is die door het Europees Parlement is vastgesteld.

Het voormalige EP-lid werkt nu voor een adviesbureau in Frankrijk (P&B Partners) en als senior adviseur bij Hill & Knowlton, dat naar eigen zeggen twee keer voor Marokko werkte ‘in 2011 en 2016 ‘ . “ Het is misschien een blijk van erkenning van mijn professionele activiteit ”, merkt het voormalige Europarlementariër op. “ De context van onze missie was om het desastreuze imago van Marokko, na de aanslagen, te herstellen bij de Europese en Belgische instellingen. Ons contract werd gesloten met de Marokkaanse ambassadeur bij de EU. Toen besloten de Marokkaanse autoriteiten om met een ander bureau samen te werken ”, legt een bron binnen Hill & Knowlton uit.

https://www.radiofrance.fr/franceinter/scandale-au-parlement-europeen-pourquoi-a-t-on-supprime-les-groupes-d-amitie-2234640

Soyez le premier à commenter

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée.


*